kucharz
Październik 2017
P W Ś C P S N
« Lip    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Najnowsze wpisy

Kto nadaje ton współczesnej gastronomii

Gordon Ramsey, Jamie Oliver, Anthony Bourdain, Alan Coxon, Jean Christoph Novelli, Ferran Adria, to tylko kilku światowej sławy szefów kuchni i restauratorów, którzy wyznaczają nowe kierunki w gastronomii. Przyjaciele, pasjonaci gotowania, poszukujący nowych smaków, nowych rozwiązań, czasem wręcz szokujący w swoich pomysłach. Zastosowanie ciekłego azotu w kuchni jest już powszechne. Dzięki temu można tworzyć potrawy o zupełnie nowych smakach, kuchnia zamienia się w laboratorium, które tworzy nie zwykłe posiłki, ale spektakularne dzieła sztuki. Jedna z restauracji hiszpańskich, która przygotowuje dania kuchni fusion, jest tak oblegana, że aby móc zasiąść w niej przy stoliku, należy dokonać rezerwacji z minimum rocznym wyprzedzeniem. Kolacja składa się z kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu dań, ale porcje są maleńkie – bardziej jest to wielogodzinna degustacja, celebrowanie poszczególnych smaków niż normalna kolacja. Kuchnia molekularna zachwyca, fascynuje, ale czy ktoś na co dzień będzie jadł makaron z marchewki, czy piankę z łososia? Współczesne kuchnie restauracyjne niejednokrotnie bardziej przypominają sterylne laboratoria niż miejsca przygotowywania posiłków. Szefowie kuchni poszukują nowych rozwiązań przyrządzania, gotowania, przechowywania produktów, przetwarzania ich. Szampan w pigułce, lody o różnych dziwnych smakach, łączenie kontrastujących ze sobą smaków – czy tylko to nas czeka w niedalekiej przyszłości? Na szczęście, niewielu jest kucharzy chemików i fizyków. Zdecydowana większość ceni produkty naturalne, w najświeższej postaci, odpowiednio przetworzone bez zbędnych dodatków, jak najbardziej wartościowe dla konsumenta.