kucharz
Październik 2017
P W Ś C P S N
« Lip    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Najnowsze wpisy

Wyśmienita kuchnia szwajcarska

Jeszcze przed drugą wojną światową Szwajcaria była biednym krajem, który opuszczało wielu młodych ludzi. Opuszczając ojczyznę wywieźli poza jej granice dwa szwajcarskie specjały: raclette i fondue. To właśnie za sprawą emigrantów Europa poznała te potrawy i znakomite szwajcarskie sery. Do przyrządzenia prawdziwie szwajcarskiego fondue potrzebne są cztery gatunki konkretnego sera: Emmentaler, Appenzeller, Freiburger Vacherin oraz Sbrinz. Garnek do fondue naciera się ząbkiem czosnku i wlewa białe wytrawne wino dodając odrobinę kukurydzianej lub ziemniaczanej mąki i niewielką ilość gałki muszkatołowej i pieprzu. Na sam koniec do garnka wlewa się kieliszek wiśniowej wódki. Kuchnia Szwajcarii jest bardzo różnorodna. W Genewie bardzo mocne są wpływy kuchni francuskiej, a przy granicy z Badenią kuchni niemieckiej. Na południu kraju odczuwalny jest wpływ kuchni śródziemnomorskiej. Kuchnia Szwajcarii w dużej mierze opiera się na takich produktach jak ser, śmietana i masło. Popularnością cieszą się też sandacze, szczupaki i pstrągi poławiane w krystalicznie czystych jeziorach szwajcarskich. Popularnym trunkiem jest likier Appenzeller Alpenbitter: unikalna kompozycja korzeni, ziół i kwiatów. A na deser można zjeść kawałek wyśmienitej szwajcarskiej czekolady. Warto dokładnie poznać kuchnię szwajcarską gdyż zależy do jej z najlepszych na świecie.