kucharz
Maj 2018
P W Ś C P S N
« Lip    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Najnowsze wpisy
kuchnia

Wyśmienita kuchnia szwajcarska

Jeszcze przed drugą wojną światową Szwajcaria była biednym krajem, który opuszczało wielu młodych ludzi. Opuszczając ojczyznę wywieźli poza jej granice dwa szwajcarskie specjały: raclette i fondue. To właśnie za sprawą emigrantów Europa poznała te potrawy i znakomite szwajcarskie sery. Do przyrządzenia prawdziwie szwajcarskiego fondue potrzebne są cztery gatunki konkretnego sera: Emmentaler, Appenzeller, Freiburger Vacherin oraz Sbrinz. Garnek do fondue naciera się ząbkiem czosnku i wlewa białe wytrawne wino dodając odrobinę kukurydzianej lub ziemniaczanej mąki i niewielką ilość gałki muszkatołowej i pieprzu. Na sam koniec do garnka wlewa się kieliszek wiśniowej wódki. Kuchnia Szwajcarii jest bardzo różnorodna. W Genewie bardzo mocne są wpływy kuchni francuskiej, a przy granicy z Badenią kuchni niemieckiej. Na południu kraju odczuwalny jest wpływ kuchni śródziemnomorskiej. Kuchnia Szwajcarii w dużej mierze opiera się na takich produktach jak ser, śmietana i masło. Popularnością cieszą się też sandacze, szczupaki i pstrągi poławiane w krystalicznie czystych jeziorach szwajcarskich. Popularnym trunkiem jest likier Appenzeller Alpenbitter: unikalna kompozycja korzeni, ziół i kwiatów. A na deser można zjeść kawałek wyśmienitej szwajcarskiej czekolady. Warto dokładnie poznać kuchnię szwajcarską gdyż zależy do jej z najlepszych na świecie.

Search
jedzenie