kucharz
Październik 2017
P W Ś C P S N
« Lip    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Najnowsze wpisy

Ważne dekorowanie potraw

Podobno jemy nie tylko ustami, ale też oczami. Dlatego warto nasze potrawy ładnie udekorować. Nie będą nam do tego potrzebne specjalistyczne narzędzia używane przez profesjonalnych kucharzy, wystarczy nam w zasadzie tylko ostry nóż. Ze strączków papryczki chili możemy wyczarować kwiatki. Wystarczy wzdłuż ponacinać strączki papryczki zaczynając 2,5 centymetra od ogonka. Naciętą papryczkę wkładamy do zimnej wody i trzymamy w lodówce, aby pasemka się skręciły. Z rzodkiewki możemy zrobić różyczki. Wystarczy odciąć od nich ogonek i dookoła ponacinać, a następnie włożyć do zimnej wody, nasze różyczki otworzą się. Z pomidora zrobimy kwiatka lub motylka. Aby zrobić motylka musimy podzielić pomidora na sześć części. Z cząstek pomidora zrobimy skrzydełka motylka, a z cienkich pasków papryki czułki. Aby zrobić pomidorowy kwiat nacinamy skórkę pomidora w gwiazdę i delikatnie odchylamy, aby odstawała na boki. Dla naszych milusińskich możemy z jajek, plasterków wędliny wyczarować myszki, kotki czy żaglówki, a nawet muchomorki. Do przygotowania muchomorka potrzebujemy jajka ugotowanego na twardo, połówek pomidora i łyżki majonezu. Na liściu sałaty układamy jajko, aby lepiej stało obcinamy je troszeczkę od spodu, na jajko zakładamy połówkę pomidora, z majonezu robimy kropeczki i nasz muchomorek gotowy.

Search
jedzenie