kucharz
Czerwiec 2018
P W Ś C P S N
« Lip    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Najnowsze wpisy
kuchnia

Trochę o ziołach

Wraz z nadejściem wiosny na naszych balkonach i parapetach zaczynają pojawiać się doniczki z kwiatami. Warto poświęcić choć kilka z nich na domową uprawę ziół. Wiele roślin tego typu jest bardzo dekoracyjnych i z powodzeniem może zastąpić nieprzydające się w kuchni kwiaty. Zioła najlepiej jest kupować w sklepach ogrodniczych i wybierać te odmiany, które zostały przystosowane do uprawy domowej. Warto pamiętać jednak, by ziół nie stawiać w bardzo nasłonecznionych miejscach. Bezpośrednie nasłonecznienie szkodzi im. Ilość czasu, jaki trzeba poświęcić ziołom zależy od ich rodzaju. Niektóre wymagają intensywnego nawadniania, tak jak na przykład bazylia. Zioła, które uprawiamy w doniczkach na czas zimy powinniśmy zdjąć z parapetów, gdyż suche i rozgrzane powietrze z kaloryferów nie służy im. Wraz z wzrostem roślin liście można obrywać i dodawać do potraw. Dla samej rośliny jest to działanie pozytywne, gdyż pozwala jej na intensywniejszy wzrost. Jeśli ziół jest dużo możemy je suszyć lub mrozić, ta by mogły przydać nam się również w późniejszym okresie czasu. Zioła można suszyć w pęczkach, tak jak kwiaty, albo wykorzystać do tego celu piekarnik lub specjalną suszarkę. Warto pamiętać o tym, że świeże zioła do potraw dodaje się na sam koniec. Zioła suszone przed podaniem warto lekko rozetrzeć.

Search
jedzenie