kucharz
Październik 2017
P W Ś C P S N
« Lip    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Najnowsze wpisy

Piękna i żółta

Dynia to jedno z warzy, które stosunkowo rzadko gości jeszcze na naszych stołach. Stanowi ona jednak nie tylko składnik pożywienia, ale również symbol słynnego święta Halloween. Dynia w naszym regionie świata dojrzewa późną jesienią. Na rynku dostępne są głównie dwa gatunki. Jest to dynia olbrzymi oraz dynia zwyczajna. Dynia zwyczajna to przede wszystkim kabaczki i patisony, które często występują w jesiennych przepisach kulinarnych. W innych regionach świata spotkać się można również z odmiennymi gatunkami dyni, przykładowo z dynią piżmową albo dynią figolistną. Dynia dobrze rośnie w miejscach słonecznych i wilgotnych. Jej kształty i rozmiary mogą się bardzo od siebie różnić. W wielu miejscach na świecie często urządzane są konkursy na największy owoc dyni. Dynia charakteryzuje się bardzo dobrymi właściwościami odżywczymi. W jej pestkach odnaleźć można wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają one również witaminę C oraz witaminy z grupy B. Z miąższu dyni wykonywać można przeróżne potrawy. Bardzo dużym powodzeniem cieszy się zupa z dyni. Można dodawać do nie j mleko kokosowe. Dynia nadaje się również do przyrządzania z niej pikli. Dobrze sprawdza się również, jako dodatek do ciast, pieczywa i ciasteczek. Dynia jest warzywem trwałym, nienapoczętą można przechowywać nawet przez kilka miesięcy.

Search
jedzenie