kucharz
Październik 2017
P W Ś C P S N
« Lip    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Najnowsze wpisy
kuchnia

O rozmaitości deserów

Desery są jedną z potraw, które uwielbia większość osób na całym świecie. Słodkości wykonywane mogą być na wiele sposobów, a w większości ich podstawę stanowi cukier, miód oraz czekolada. W skład wielu deserów wchodzą również składniki, takie jak mąka, mleko, jajka, a jako dodatki powszechnie stosowane są bakalie oraz owoce. W każdym z regionów świata odnaleźć można odmienne desery, w każdym z nich znajdziemy coś ciekawego i niepowtarzalnego. W Austrii tradycyjnym deserem, będącym znakiem rozpoznawczym tego kraju jest jabłecznik oraz torcik wiedeński. Torcik wiedeński tworzony jest z wafli, które przekłada się gęstą i słodką czekoladą. W Austrii bardzo często w postaci deserów występują również pączki, które posiadają własną, regionalną nazwę. We Francji, jak przystało na ten kraj, desery maja charakter wykwintny i cechują się delikatnością. Do jednych z najbardziej znanych słodkości zaliczyć trzeba tu krem brulee. Krem ten łatwo rozpoznać po chrupiącej skorupce z karmelu, pod którą ukryta jest masa kremowa. We Francji spotkamy się również z bogactwem tart wypełnianych owocami oraz sufletami. Tarty występować mogą również w postaci niesłodkiej, wypełnione mięsnymi lub warzywnymi farszami. Wówczas jednak nie można ich już zaliczyć do deserów. W wielu krajach desery te przyjęły się na stałe.

Search
jedzenie