kucharz
Październik 2017
P W Ś C P S N
« Lip    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Najnowsze wpisy

Zdrowie na talerzu

Każdy z nas zdaje sobie sprawę, że produkty których używamy do jedzenia są bardzo ważne dla naszego zdrowia, tak psychicznego, jak i fizycznego. Każdy z nas powinien wybrać specjalną dietę dla siebie uwzględniając wykonywaną pracę zawodową i własne zdrowie. Pracując umysłowo bowiem będziemy potrzebować innych produktów niż przy pracy fizycznej. Również nasze zdrowie jest bardzo ważne. Jeśli cierpimy na choroby żołądka, wątroby, czy mamy słabe serce, będziemy potrzebowali trochę innej diety niż przy dobrym zdrowiu. Przede wszystkim najważniejsze jest, aby nasze dania na co dzień były zróżnicowane, pełne witamin i minerałów. Przy wybieraniu odpowiedniej dla nas diety musimy także brać pod uwagę nasz wiek. Inaczej będzie odżywiać się dziecko, inaczej osoba dorosła, a jeszcze inaczej osoba starsza. Jeśli jesteśmy osobami w miarę zdrowymi różnica jest przede wszystkim w ilości pożywienia na co dzień, jednak nie zapominajmy, że im bardziej jesteśmy energiczni, zażywamy dużej ilości ruchu fizycznego, tym szybciej tracimy wszelkie witaminy i minerały, a tym samym musimy więcej ich przyjmować. W naszej kuchni zawsze powinny być warzywa, owoce, ryby i przetwory zbożowe. Przyrządzanie zdrowych potraw nie jest rzeczą trudną, ale swoją niewiedzą o produktach i ich właściwościach nie pomagamy naszemu ciału i umysłowi. Dlatego warto kształcić się w tej dziedzinie choćby na własną rękę, aby jedzenie dawało nam nie tylko przyjemność smaku, ale również zdrowie.